Endokrinologi, läran om hormoner

Endokrinologi är den medicinska läran som handlar om kroppens tillverkning, påverkan och insöndrande av hormoner i människans kropp. För att förstå vad endokrinologi är krävs det att man förstår vad hormoner är. Hormoner tillverkas av hormonkörtlar eller perifera endokrina celler och är kemiska föreningar. Dessa kemiska föreningar insöndras i regel i blodet där de förs till sina målceller.

Vid avvikande utsöndringar av hormoner eller bristfällig / avvikande respons ligger endokrina sjukdomar till grund. I vissa fall kan hormoner även utsöndras från avvikande vävnader som exempelvis elakartade tumörer. Andra vanliga endokrina sjukdomar är bland annat sköldkörtelsjukdomar, fetma, diabetes eller osteoporos.

För att kunna konstatera endokrina sjukdomar använder sig läkare vanligtvis av laboratorieprover. Genom dessa kan en läkare mäta hormonutsöndring för att leta upp avvikande värden. Hittar man avvikande hormonvärden letar man upp störningen genom röntgenundersökningar så som ultraljud, magnetröntgen eller isotopundersökningar.

Endokrina sjukdomar

Den vanligast endokrinologiska sjukdomen är sköldkörtelrubbning. Sköldkörteln är en körtel som sitter på halsen framför luftstrupen, precis under adamsäpplet. Sköldkörteln reglerar kroppens ämnesomsättning genom att utsöndra hormonet Thyroxin. Om sköldkörteln Thyroxinutsöndring är för låg kan du få en sjukdom som kallas hypotyreos. Hypotyreos innebär att du får låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv.

Vanliga symptom på Hypotyreos kan vara trötthet, depression, koncentrationssvårigheter och frusenhet.

Endokrinologi är i dagsläget en väldigt specificerad del av den medicinska läran. Det kan därför vara svårt att i alla lägen få hjälp. Letar du efter en endokrinolog i Stockholm exempelvis, är det dock lättare. På större orter finns det vanligtvis läkare som inriktar sig på endokrinologi, men då är det främst privata mottagningar. Tror du att du kan vara drabbad av hormonstörningar eller andra endokrina sjukdomar kan du alltid höra dig för hos din vanliga läkare, om de inte kan utföra utredningen kan de åtminstone hjälpa dig att hitta någon som kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *