Filmmusik i svenska filmer

När man lyssnar till musik sätts hjärnan på högvarv och känslor uppstår. Dessa känslor har ofta en anknytning till något: ofta en känsla eller ett specifikt tillfälle. När ett musikaliskt stycke passar väldigt bra till en film så blir musiken ofta en symbol för filmen. Hör man låten så tänker man omedelbart på filmen som man hörde låten i. I Sverige finns det många exempel på musik som är starkt förknippad med filmer. Ett exempel på detta är låten Palace Station (2002) av gruppen Melody Club som många, så fort de lyssnar till låten, förknippar den med filmen Smala Sussie (2003). Ett annat exempel är musik-gruppen Broder Daniel som med låten Underground (1998) verkligen piffa till filmen Fucking Åmål.

Något annat man starkt förknippar med filmer är platser som filmen belyst på olika sätt. Likt en låt kan en plats direkt leda tankarna till en bra rulle. Ett tydligt exempel är alla tusentals filmer som är inspelade i New York på Manhattan, för att inte tala om alla TV-serier. Är man en person som kontinuerligt plöjer igenom filmer och serier så dyker det garanterat upp många associationer när man vandrar på Manhattans gator. Liknande exempel finns också i Sverige. Genom åren har många filmer och serier spelats in särskilt i Stockholm och Göteborg. Vill man hitta dessa särskilda inspelningspltaser, antingen för skojs skull eller om man jobbar med inspelning, så bör man höra av sig till en location scout. En Location Agency förser nämligen sina kunder med passande miljöer utifrån kundens behov.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *